Varför har vi startat den här bloggen egentligen?

Som funktionshindrad i en värld anpassad för vanliga mugglare hamnar man ofta i problematiska och ibland dråpliga situationer när någon tänkt till rejält, men fel... Som den gången när det skulle köras ner för den fina rampen utanför livsmedelsbutiken och den inte bara är för brant - någon har lagt kullersten på den också... Inte den bästa ytan på en ramp och Anna höll på att stå på näsan.
Den här bloggen skapades dels för att belysa problemen vi funktionshindrade stöter på dagligen i vår vardag, dels för att vi själva ska få skriva av oss och utbyta erfarenheter. Men hoppas även att väcka en tanke eller två hos alla er mugglare som inte har förmånen att se saker från vår synvinkel...

lördag 30 januari 2010

Detaljgranskning på bissar nivå

Vi lever i ett samhälle där det sägs att alla har ett lika värde, man som kvinna, invandrare eller svensk, funktionshindrad eller icke funktionshindrad. Eller hur var det nu med det där sista... funktionshindrad?? Ser verkligheten ut så att även vi funktionshindrade har ett lika värde? Ibland så stämmer det men långt ifrån alltid.

Senaste beviset på detta är att Försäkringskassan har tillsammans med Socialstyrelsen på uppdrag av regerigen arbetat fram ett nytt förslag till behovsbedömningsinstrument för personlig assistans. Detta nya sätt går ut på att ännu mer av det som vi som har personlig assistans ska detaljgranskas. Denna gången är det vårat behov av hjälp med hygien och itima saker som millimeter efter millimeter ska granskas. Hur länge vi sitter på toa... Hur länge vi duschar... Hur länge vi fixar till oss till en fest... Frågan är om dem även ställer frågan... Hur länge håller du och din partner på? ... Detta är sjukt och bissart.

Jag tror att många håller med mig att Försäkringskassan borde egentligen heta Förnedringskassan... för det är ju det dem gör. De förnedrar funktionshindrade med personlig assistans i det här fallet.

Jag är med i Förbundet Unga Rörelsehindrade och vi kämpar varje dag mot orättvisor för folk med funktionnedsättning. Läs gärna Förbundets
pressmeddelande i denna fråga som publiserades 2010-01-29.

1 kommentar:

  1. usch, jag håller med dig. det måste ju finnas andra sätt att kolla så folk får den hjälp de behöver...
    inga vanliga människor får ju sina toabehov kartlagda... =b

    SvaraRadera