Varför har vi startat den här bloggen egentligen?

Som funktionshindrad i en värld anpassad för vanliga mugglare hamnar man ofta i problematiska och ibland dråpliga situationer när någon tänkt till rejält, men fel... Som den gången när det skulle köras ner för den fina rampen utanför livsmedelsbutiken och den inte bara är för brant - någon har lagt kullersten på den också... Inte den bästa ytan på en ramp och Anna höll på att stå på näsan.
Den här bloggen skapades dels för att belysa problemen vi funktionshindrade stöter på dagligen i vår vardag, dels för att vi själva ska få skriva av oss och utbyta erfarenheter. Men hoppas även att väcka en tanke eller två hos alla er mugglare som inte har förmånen att se saker från vår synvinkel...

tisdag 9 mars 2010

Att vara "korrekt"

Jag läste minsann Annas tal, innan hon höll det. Måste säga att Anna gjorde ett par bra jämförelser - framförallt tex med detta att vara rullstolsburen och vilja åka x 2000. Endast 2 platser finns för dem med rullstol på x2000, dessutom i vagn 6, där ens rullstol trängs med 1000 barnvagnar och väskor. Och där man ofta får ta en diskussion med stressade föräldrar när man ber dem att INTE ställa deras vagn framför toalettdörren. Hur många andra minoritetsgrupper hade svenska folket "tillåtit" att ha det på det sättet? Om du är av annan etnisk bakgrund får du endast välja mellan två platser på tåget. ? Ni ser redan rubrikerna i Aftonbladet? Om hur förfärligt det skulle vara? För alla vill vi ju vara korrekta och verka som om att alla skall samma ha möjligheter och tillgång tilll samhället. Så länge vi talar om att kunna bruka sina två ben och se var du går. I övrigt så....acceptera fakta att du inte själv får välja vart du vill köpa din kaffe takeaway!

2 kommentarer:

  1. ja eller hur? jag tycker det är fult! men inte bara det - det är ju inte bara sj som kör med särbehandling - på flyget måste man ju få godkännande från flygbolaget att man ens får hänga med på turen...
    men om vi ska hänga upp oss på sj; jag har flera gånger tänkt tanken att do-anmäla dem - man kan som sagt aldrig vara mer än två rullstolar per tåg, man måste vara i vagn 6 och kan alltså varken boka första klass, tyst kupé eller ha djur med sig som alla andra kan. dessutom säljs billiga biljetter på tradera ibland - MEN aldrig rullstolsplatser, vilket uttrycks särskilt i texten. i deras poängsamlarklubb sj prio erbjuds ibland rabatter på att åka tex i första klass för halva priset, men detta har alltså ingen rullstolsburen möjlighet att utnyttja... det är dessutom bara den ena rullstolsplatsen som kommer med "säte", den andra får man vackert sitta i sin egen rullstol - trots detta är det samma pris för den platsen... hmmm... jag tycker det luktar diskriminering lång väg jag. vad tycker ni?

    SvaraRadera